söndag 5 februari 2012

Alkohol på gott och ont

Har tänkt en hel del på det här med alkohol och träning. Hur påverkar ett glas vin egentligen prestationen? Vikten? Hälsan i stort? Hur stor skillnad blir det när man tar en hel flaska, eller blandar spritsorter?
Började fundera på detta ämne efter ett blogginlägg och diskussion med min tränare David Liljeros. Läs hans syn på saken här: Davids blogg.



Livsmedelsverkets rekommendationer
Det vi vet idag är att ett högt intag alkohol har en negativ påverkan på samtliga kroppens organ och är som bekant otroligt beroendeframkallande. Enligt Livsmedelsverket bör vi därför inte konsumera mer än 10 respektive 20 gram alkohol per dag beroende på om du är kvinna eller man. Kvinnor är i regel känsligare än män eftersom vi i regel är mindre och har en annorlunda kroppssammansättning. Ungdomar, barn och gravida bör avstå helt då det påverkar tillväxten och det mentala utvecklingen negativt. För ammande kvinnor har nya rekommendationer precis utvecklats där man uttalar att alkohol inte har några positiva effekter på amningen, men heller inga negativa effekter om intaget begränsas till 1-2 standardglas 1-2 gånger i veckan. Man betonar att omständigheterna runt intaget är det viktiga, man bör kanske inte vara lite småfull och vinglig när man handskas med en nyfödd bebis och inte heller ta med sig ungen till krogen.

Ett exempel på hur de nya rekommendationerna kan misstolkas...

Nutritionsperspektivet
De nutritionella konsekvenserna av ett högt intag av alkohol är många, resultatet blir detsamma. Malnutrition/näringsbrist med viktuppgång eller viktnedgång. Här är några av mekanismerna.

  • Alkohol tillför energi men ingen näring, du får således näringsbrist om du byter ut för mycket vanlig mat mot alkohol, även om du kanske tappar vikt. 
  • Kroppen prioriterar att metabolisera alkohol före andra nutrienter du stoppat i dig --> malnutrition.
  • Alkohol orsakar en lokal inflammation i mag-tarm kanalen som leder till försämrat upptag av näring i tarnen. 
  • Levern aktiverar i normala fall vissa vitaminer till deras aktiva form. Alkohol har en toxisk effekt på de leverceller som ansvarar för detta --> näringsbrist
  • Alkohol kan även "skölja ut" visa vitaminer ur kroppen, som folsyra och B6 --> näringsbrist
  • Metaboliseringen av alkohol kräver STORA mängder av fram för alt B-vitaminerna, varför man nästan alltid administrerar B-vitaminer och Magnesium när en alkoholiserad patient uppsöker vård. 
  • De flesta som dricker stora mängder alkohol tappar lätt omdömet om vad som är bra eller lagom mängd mat vilket gör att man ofta äter större portioner än man hade gjort annars --> ev. viktuppgång
  • Bakfylla = En dag inaktivitet med pizza och cola --> ev. viktuppgång. 




Sammanfattningsvis ska vi inte dricka stora mängder över långa perioder om vi vill behålla hälsan, näingsstatus och vikten. Dessutom är alkohol förknippat med trevliga stunder och socialt umgänge. Men hur är det då med att inta måttliga mängder alkohol om man tränar hårt? Man har ju hört det där om att en kväll på krogen är som att gå back 10 pass....

Ny forskning
Det aktuella forskningen visar till trots att måttliga mängder inte nödvändigtvis har en negativ inverkan på träningsresultatet utan tvärs om.. Läs en intressant om ämnen utifall du är intresserad Länk. Dessutom är små mängder alkohol associerat till lägre risk att insjukna kardiovaskulära sjukdomar.



Mängdfråga - är det värt det?
Skadan ligger således i att inte kunna begränsa sitt intag av alkohol. Som bekant, är det svårt att vara måttlig i sitt intag när man är ute en helkväll på krogen. Därifrån är det lätt att börja dricka oftare och mer (för att uppnå samma berusning måste man efterhand öka sitt intag). Tillslut kan det vara svårt att avstå från alkohol på vardagar och sen är du fast i en negativ spiral av alkoholberoende som är svårt att ta sig ur. Därför anser jag att man inte ska gå ut till allmänheten med rekommendationen att det är bra med alkohol (även om det nu visar sig vara positivt).

Mitt val
I min vardag ger ett glas vin till maten då och då livskvalité. Jag har dessutom inte några svårigheter att begränsa mitt intag till 1 max 1.5 glas vin, där tar det stopp. Så jag kommer fortsätta med mitt måttliga alkoholintag och gillar starkt den epidemiologiska data som visat att det till och med kan vara positivt för min hälsa och mina träningsresultat. Valet är ditt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar